Teknik i Väst satsar på miljön och egen elproduktion

Interiör från fjärrvärmeverket, turbin plus gulklädda personer syns

Den nya turbinen som har installerats i värmeverket på Lycke i Arvika möjliggör egen elproduktion.

Teknik i Väst har nyligen gjort två stora energisatsningar genom att fasa ut fossil eldningsolja och börja producera el i fjärrvärmeverket i Arvika.

Biooljetank

Biooljan bidrar till en en bättre miljö.

Miljösatsningen handlar om att fasa ut fossil eldningsolja i värmeproduktionen genom att gå över till bioolja. Med användningen av bioolja har vi hittills tagit bort de koldioxidutsläpp som 800 ton fossil eldningsolja skulle ha släppt ut i luften.

För hållbar konsumtion och produktion

- Vi använder framförallt flis och träpellets, men kalla dagar när vi behöver mer effekt för att alla ska få värme, så använder vi också olja. Bytet från fossil eldningsolja till bioolja är positivt för människor och miljö och är ett led i Arvika kommuns arbete för att säkerställa en hållbar konsumtion och produktion, säger Magnus Olsson, avdelningschef för fjärrvärme och kraft i Teknik i Väst.

Ny turbin i värmeverket

Produktion av egen el är nu möjlig tack vare att en turbin installerats i värmeverket på Lycke i Arvika. Turbinen omvandlar värmeenergi från biopannan till elektricitet, el som vi använder i driften av fjärrvärmeverket.

På årsbasis är det cirka två miljoner kilowattimmar, 2 GWh. Det innebär även en avlastning av elnätet motsvarande förbrukningen hos ungefär 100 villor per år.

- När vi producerar egen el avlastar vi och frigör kapacitet på det lokala elnätet samtidigt som vi säkerställer en fossilfri el för vår värmeproduktion, säger Magnus Olsson.

Investeringarna har gjorts av Arvika Energi och Miljö.

Personer i gula kläder vid turbinen

Glada miner vid den nya energikällan. Magnus Olsson, avdelningschef för fjärrvärme och kraft i Teknik i Väst, närmast i bild.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 april 2024
Sidansvarig: Petter Niljung