Bättre miljö med nya containrar för plaståtervinning

Blå container med lila skylt med texten "hårdplast"

Ny container för hårdplast på företagsrampen på Mossebergs återvinningsscentral.

Nu har Teknik i Väst infört nya containrar för plast på våra återvinningscentraler Mosseberg i Arvika och Lunden i Eda. Så nästa gång du kommer till oss kan du sortera ut både hård- och mjukplast i separata containrar.

Återvinning i stället för förbränning

Tidigare har du kunnat slänga dina uttjänta plastmöbler, plastkrukor och badbollar i containern för energiåtervinning som sedan gått till förbränning. Då har vi tagit av jordens resurser för att tillsätta ny plast på marknaden. Nu tar vi nästa steg till att förbättra miljön genom att återvinna plasten.

Vad händer med plasten?

När du sorterar ut dina hård- och mjukplastmaterial så körs de vidare till en anläggning i Bredaryd där plasten sorteras och mals ner till fibrer som blir grunden till nya plastmaterial.

Blinkande leksaker är elavfall

Behöver du slänga leksaker som blinkar, lyser eller låter? De ska fortfarande läggas bland elektroniken. Men övriga plastleksaker lägger du alltså i någon av de nya containrarna plaståtervinning, beroende på om de är gjorda av hård eller mjuk plast.

Plastförpackningar

Plastförpackningar som smörpaket, plastpåsen till brödet eller korken från juicepaketet slänger du fortfarande i någon av våra återvinningsstationer runtom i kommunerna.

Ensilageplast

Ensilageplast (balplast) ska även fortsättningsvis till Svepretur AB och deras uppsamlingsplatser. Denna plast ska alltså inte slängas tillsammans med hård- eller mjukplast då ensilageplast har en annan typ av sortering.

Verksamheter

Verksamheter som kommer med sitt plastavfall till våra återvinningscentraler väger in och betalar enligt ordinarie prislista.

Frågor?

Har du frågor är du välkommen att kontakta Magnus Tornestrand, utredare på Teknik i Väst eller personalen på våra återvinningscentraler.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 april 2024
Sidansvarig: Magnus Tornestrand