Arvika Timpris

Ett rörligt avtal med timpris passar dig som vill och kan styra din förbrukning och anpassa dina vanor. Här förklarar vi vad timpris är och vad man kan tänka på.

Vad är timpris?

Med timpris betalar du vad elen kostar just den timme du faktiskt använder den. Din elmätare läses av och du får ett nytt elpris varje timme, dygnet runt. De olika priserna för dygnets 24 timmar sätts av elbörsen Nord Pool för ett dygn framåt. Det betyder att du kan vara aktiv och påverka din faktura genom att styra din elförbrukning till tider på dygnet med lägre pris.

Ett ”vanligt” rörligt avtal innebär att du betalar ett medelpris för hela månaden.

För vem är timpris ett bra val?

Timpris passar dig som aktivt vill påverka din elräkning och som har möjlighet att anpassa din förbrukning till tider på dygnet då elpriset är lägre. Du kan till exempel ställa in laddningen av din elbil så att den bara laddar när elpriset är lågt, du kan ha en värmepump som kan styras efter spotpriset, eller köra diskmaskinen senare på kvällen i stället för direkt efter middagen som alla andra gör.

Då elpriset styrs av tillgång och efterfrågan gäller det alltså att undvika de dyra timmarna då många förbrukar el samtidigt. Lite förenklat kan man säga att elen är billigare på natten och dyrare på dagen. Kan du förändra ditt beteende eller dina rutiner när du använder mycket el, så kan du spara pengar. Dessutom hjälper du till att avlasta elnätet så strömmen räcker till oss alla, dygnets alla timmar.

Finns det nackdelar med timpris?

Du bör inte välja ett timprisavtal om du inte aktivt kan följa upp din elförbrukning och kostnaden per timme. Om din förbrukning inte kan minskas när elpriset är högt riskerar kostnaden att öka jämfört med om du har ett månadsbaserat rörligt avtal

Hur kan jag se aktuella elpriser?

Se hur timpriset på den nordiska elbörsen, Nord Pool Spot, ser ut just nu och kommande dygn på Nordpools webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Timpriser för kommande dygn publiceras ungefär kl 14.15 varje dag.
Välj el-område SE3 och valuta SEK. Notera att värden du ser är i kr/MWH, dela med 10 för att få öre/kWh.

Spotpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.

När kan mitt timprisavtal starta?

Förutom uppsägningstiden på ditt nuvarande elavtal behöver också elnätsföretaget en viss tid för att anpassa sig till hantering av timmätta värden, vilket kan påverka tidpunkten för när ditt timprisavtal kan börja tillämpas. Detta tar som mest tre månader, men ofta kortare tid.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 februari 2024
Sidansvarig: Niclas Olsson