Att tänka på vid strömavbrott

När strömmen försvinner

Elvärme

Stäng av elementen. Om alla har sina element på när strömmen kommer tillbaka kan hela nätet bli överbelastat och strömmen gå igen.

Kyl

Öppna kylskåpsdörren så sällan som möjligt.

Frys

Håll dörren stängd. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Vid behov kan den extraisoleras med ett täcke, filt eller dylikt. Glöm dock inte att avlägsna ev. överdrag så fort strömmen kommer tillbaks för att inte förhindra värmeavgivning från frysen.

Vatten

Tappa upp dricksvatten. Eftersom pumparna drivs med el kan trycket sjunka i ledningarna om avbrottet blir riktigt långvarigt.

Mitt i disken?

Stäng av diskmaskin samt vattenkran.

Mitt i tvätten?

Stäng av tvättmaskin samt vattenkran. Tvätt som inte är ömtålig kan ligga kvar i maskinen. Ömtålig tvätt plockas ur. Ta reda på hur din tvättmaskin kan tömmas på vatten hur man öppnar luckan vid strömavbrott.

När strömmen kommer tillbaka

Nedanstående punkterna gäller i första hand vid längre strömavbrott. Om du får ett kortare avbrott vid riktigt kallt klimat eller vid effektbrist kan du läsa mer under Elbrist. Öppnas i nytt fönster.

Mjukstarta systemet

Om alla hushåll har maximal elförbrukning när strömmen kommer tillbaka utsätts elnätet för en ”chockeffekt”, vilket kan leda till ett nytt avbrott i elleveransen. Därför är det viktigt att alla hjälper till att ”mjukstarta” elsystemet efter ett avbrott.

Dra inte på elvärmen direkt

Det går åt mer el för att höja temperaturen i ett utkylt rum jämfört med att hålla värmen konstant i ett varmt rum. Sänk termostaterna till 16 °C och välj ut ett eller några rum som du vill värma upp först. Låt övriga element vara avstängda ytterligare några timmar. Sätt sedan på övriga element med några minuters mellanrum. Höj därefter successivt värmen till normal rumstemperatur i ett rum i taget.

Prioritera din elanvändning utifrån ditt behov

Vänta till exempel några timmar med tvätt och disk. Börja inte med matlagning direkt om det kan undvikas. Värm inte upp huset med ugnen.

Börja inte med matlagning direkt om det inte är absolut nödvändigt. Om du måste laga mat, sätt inte på plattorna för fullt. Det går bra att koka potatis på lägre värme även om det tar lite längre tid.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 februari 2024
Sidansvarig: Olof Öberg