När det åskar

Kraftiga åskväder hör sommaren till.

Lyckligtvis tillhör det inte vanligheterna att en villa drabbas av en direkt träff av blixten när åskan går. Däremot är det vanligt att överspänning från närliggande blixtnedslag kommer in i villabyggnaden via ledningar (el, telefon, kabel-TV eller antenner på taket). Det behövs bara en spänningstopp på en sekund för att datorer, TV och andra medieenheter ska slås sönder. Bränder och strömavbrott följer ofta i åskans spår men det finns sätt att skydda sig.

Ett åskväder är farligt nära om åskbullret börjar höras mindre än tio sekunder efter det att du uppfattat blixten. Hettan i en blixt är våldsam och på några miljondels sekunder stiger temperaturen till 30 000 grader. För att minska risken för brand om oturen skulle vara framme och blixten slår ner är det bra att skaffa någon form av överspänningsskydd. Ett överspänningsskydd försöker att reglera spänningen till elektriska apparater genom att häva eller kortsluta spänningar över det maximalt tillåtna spänningsvärdet. Jordfelsbrytare är också viktigt att ha eftersom de känner av felströmmar.

Om ditt hem saknar åskskydd är ett mycket billigt och effektivt skydd mot åskskador på el- och teleapparater att dra ur kontakterna ur väggen. På TV:n ska både antennkabel och stickpropp dras ur. Samma gäller för stereon om du har en yttre antenn till den. Även datorer är mycket känsliga för åska. Koppla därför ur modemkabel och samtliga nätverkskablar när åskan går. Tyvärr är man inte alltid hemma när det börjar åska. Det säkraste är därför att installera ett överspänningsskydd och en jordfelsbrytare som automatiskt slår av strömmen.

När det åskar bör du undvika att prata i telefon, använda elektriska verktyg eller sitta nära TV:n. Undvik också att bada eller duscha och spola vatten i kranarna. Stäng även alla fönster i huset för att minska spridningsrisken om oturen skulle vara framme och det börjar brinna. Har du ett hus med vind är det bra att ha brandvarnare även där för att vara på den säkra sidan och kunna få en tidig varning vid rökutveckling.

Intensiva åskväder kan orsaka bränder lång tid efteråt, både en eller två månader senare. Blixten kan ha skadat ledningar och komponenter utan att det märks. Lantbruk och villor där luftledningar för el och tele är vanliga är speciellt drabbade. Om det elektriska systemet i bostaden beter sig underligt efter ett åskväder är det säkrast att ta kontakt med en elektriker som kan undersöka vad det beror på.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 februari 2024
Sidansvarig: Olof Öberg