Du kan använda dig av vår e-tjänst och göra bytet direkt där. När du vill byta kärlstorlek tar vi ut en avgift för byte av kärlstorlek.
Här hittar du e-tjänst för Arvika Kommun Länk till annan webbplats.
Här hittar du e-tjänst för Eda Kommun Länk till annan webbplats.
Kontakta kundtjänst om du har några frågor: kundservice.teknik@arvika.se
Om ditt kärl har gått sönder så kommer vi ut och lagar det eller byter ditt kärl.
Anmäl felet till kundservice på kundservice.teknik@arvika.se. Beskriv gärna vad som har gått sönder.
Som fastighetsägare måste du ha ett sopabonnemang även om du bara nyttjar fastighet några få dagar/veckor per år. Det finns både sommarabonnemang som gäller mellan vecka 18–39 och ett vinterabonnemang som gäller mellan vecka 45 - 13.
Här kan du läsa om renhållningsföreskrifter för Arvika kommun Länk till annan webbplats.
Här kan du läsa om renhållningsföreskrifter för Eda kommun Länk till annan webbplats.
Ta kontakt med vår kundservice på kundservice.teknik@arvika.se om du önskar extra tömning av ditt kärl. Vi tar ut en avgift enligt kommunens renhållningsavgifter. Aktuella avgifter finns att finna på respektive kommuns webbplats.
Arvika kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Eda kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I Arvika kommun finns en återvinningscentral på Mossebergs avfallsanläggning, (ett par kilometer från Arvika efter riksväg 61 i riktning mot Charlottenberg). Det finns också 15 återvinningsstationer Öppnas i nytt fönster. i Arvika kommun.
I Eda kommun finns Lundens avfallsanläggning (väster om Åmotfors). Totalt finns det 9 stycken återvinningsstationer i Eda kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Det är Teknik i Väst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ansvarar för återvinningsstationerna i båda kommunerna där du slänger dina förpackningar och tidningar.
Ja, det finns en lag som säger att alla som bor i Sverige ska sortera sina sopor. Det innebär till exempel att du ska sortera batterier, lampor, matavfall, förpackningar och tidningar med mera.
I princip allt som går eller har gått att äta är matavfall; matrester, mat med utgånget datum, godis med mera. Även räkskal, köttben, potatisskal och kaffesump sorteras som matavfall.
Exempel på matavfall:
I princip allt som går eller har gått att äta är matavfall; matrester, mat med utgånget datum, godis med mera. Även räkskal, köttben, potatisskal och kaffesump sorteras som matavfall.
Detta sorteras som restavfall:
Tillsammans i Arvika och Eda samlar vi in ungefär 1 200 ton matavfall. Matrester innehåller mycket energi och en påse med matavfall som väger 1 kg räcker till att köra en biogasbil nästan 2 kilometer.
Ja, det är obligatoriskt för alla att sortera matavfall, antingen i sopkärlet du får av oss eller om du har en hemkompost.
Matavfall kan lukta illa om det förvaras för länge och för varmt. Ju fuktigare matavfall är desto större är risken att det börjar lukta. För att få så lite lukt som möjligt:
Det går också bra att använde de papperspåsarna som du plockar frukt i på livsmedelsaffären, så länge det står på påsen att det är okej att använda dessa för sortering av matavfall.
Obs! använd inga plastpåsar runt utan ta hellre en extra papperspåse om det behövs.
Om påsarna börjar ta slut, kläm fast en tom påse under locket på soptunnan så lämnar vi kvar en ny bunt påsar vid nästa hämtningstillfälle. Bor du i flerfamiljshus finns mer påsar i soprummet eller där du slänger dina hushållsopor.
Fler påsar finns också att hämta på både Mossebergs (Arvika) och Lundens (Eda) avfallsanläggningar.
Östra Esplanaden 5
12. Administration
671 81 Arvika