Nya elnätsavgifter för fortsatt utveckling av elnätet

Elmät

Höjningen av nätavgiften görs för att kunna fortsätta utveckla elnätet inför framtiden samt täcka för de materialkostnader och driftkostnader som blivit följden av det rådande världsläget. Elnätet behöver ständigt utvecklas för att klara av att överföra mer elektricitet på ett robust sätt. Den 1 januari 2023 höjs elnätsavgifterna i Arvika Tekniks koncessionsområde med 8 procent på den fasta delen och 12 procent på den rörliga delen.

Elnätets funktion behöver optimeras så att risken för störningar och elnätsförluster minimeras samtidigt som kapaciteten i nätet byggs ut inför den kraftiga ökningen av elenergianvändning som väntas i samhället. Förutom utvecklingsbehovet och ökade kostnader för material tillkommer kostnader för elnätsförluster. Den senaste höjningen av elnätsavgiften skedde 2018.

I Arvika kommer inmatningen till Arvika Tekniks koncessionsområde från regionnätet. Att ingå i regionnätet betalar Arvika Teknik för. Regionnätskostnaden och elnätsförlusterna i det påverkar också kundernas elnätsavgift.

Mer information och tariffer från 1 januari 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 december 2022
Sidansvarig: Petter Niljung