Så slipper du tungmetaller i badvattnet när du tvättar bilen

Badplats

När du tvättar bilen på rätt ställe hamnar inte bly, kadmium och avfettningsmedel i bad- och dricksvattnet. Smutsvattnet renas till skillnad från när du tvättar på garageuppfarten och låter vattnet ut rinna ut i närmsta vattendrag via gatubrunnen. Det rätta stället är biltvätten.

På din bil fastnar bly och kadmium, när du är ute och kör. När tvättvattnet rinner ner i en gatubrunn går det inte via reningsverket. Vattnet med avfettning, bilschampo och tungmetaller leds vidare till närmaste vattendrag, utan att renas på rätt sätt.

- Att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten leder till en giftig vattenmiljö, som kan vara farlig för både dig, växtligheten och djuren, säger Linnea Rosendal, utredningsingenjör på Teknik i Väst. Om det orenade vattnet dessutom rinner ut i en dricksvattentäkt finns risken att även vårt dricksvatten påverkas mycket negativt. Det gäller även dig med egen brunn.

En automattvätt, gör-det-själv-hall eller annan anläggning som är särskild utformad för just biltvättning är mycket bättre. Där finns rätt förutsättningar för att rena vattnet innan det rinner vidare till ett vattendrag.

Om du måste tvätta bilen hemma ska du ställa bilen på gräsmattan, eftersom de farliga ämnena då delvis kan bindas in i marken. Tänk också på att det är bättre att använda miljömärkt bilschampo och avfettning.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 april 2024
Sidansvarig: Petter Niljung