Invasiva växter

Om du rensar bort invasiva växter ur din trädgård kan du som privatperson slänga dessa på Mossebergs avfallsanläggning (om du bor i Arvika kommun) eller på Lundens avfallsanläggning (om du bor i Eda kommun). Du slänger dem i containern för energiåtervinning.

Tänk dock på att lägga växtdelarna i sopsäckar och att försluta väl. Det får inte vara jord bland rötterna eller blommorna eftersom de inte går att bränna. Släng inte heller de invasiva växterna i trädgårdsavfall.

Tänk också på att transporten till återvinningscentralen ska ske på ett säkert sätt för att inte sprida arterna längs vägen. Frakta inte växterna i en öppen släpkärra, utan lägg dem i en påse eller säck som du försluter väl.

Har du endast en liten mängd invasiva främmande växter i eller vid din trädgård kan du lägga växtavfallet i en plastpåse, försluta den väl, och sedan lägga den i din soptunna i facket för restavfall. Det är viktigt att du inte lägger några invasiva främmande växter i din matavfallspåse, då finns risken att växten sprids.

Vill du veta mer om invasiva främmande arter kan du gå in på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där finns även bilder på hur de ser ut och tips på hur de bekämpas.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 februari 2024
Sidansvarig: Sofi Hjelte